Glitrende gruvespill blant stein og kråkesølv

Hulenes hemmelighet er et barneteaterstykke langt inne i fjellet i Kongsberg. Mystiske omgivelser, mytiske skapninger og glitrende skuespill fra Framifrå Teater.

Karakterstar1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_helstar3s_hel
Artist: Framifrå Teater  Sted: Sølvgruvene Kongsberg  Anmeldelse: Teater  Dato: 09.07.2017
Foto: Svein Midtskogen

I 2015 var Rampleyset Nytt tilstede og så denne forestillingen. Vi ble godt fornøyde med det vi så. Vi ble lovet endringer til årets variant og ble ikke skuffet!

Framifrå Teater ble stiftet i 2015 med et ønske om å bringe scenekunsten videre. Dette skulle gjøres i hovedsak med og for barn. Hulens hemmelighet var deres første forsøk og etter å ha gjort noen endringer har de fått til en enda bedre forestilling.

Forestillingen handler om tre barn Jakob, Helga og Anna. Jakob er nysgjerrig og leter etter de mytiske skapningene fånokker. Disse skapningene skal være sølvpussere og bergsangere, men ingen har sett dem i livet. Det akter Jakob å gjøre noe med. Inne i fjellet møter han en jevnaldrende jente som heter Helga. Hun leter etter sin søster som har forsvunnet for flere måneder siden. Helga tror søsteren sin som heter Anna er forsvunnet inne i fjellet. Hun og Jakob slår seg sammen i letingen etter Anna og fånokkene. Hvordan det går må du nesten finne ut av selv, men det er spennende, morsomt og kanskje litt skummelt for liten og for stor. Stykket passer for barn fra fem år og oppover. (Artikkelen fortsetter etter bildene.)

En av endringene de har gjort fra sist er å dele opp stykket. Stykket starter nå allerede mens vi venter på å ta toget inn i gruvene. Dette er en flott tvist som gjør at hele prosessen med å sitte på det bråkete toget (ta imot ørepropper) 2 km inn i fjellet og 365 meter under jorda får mening. Etter at vi ankommer gruvene er det en rask toalettpause før vi får andre akt på et nytt sted. Her manglet det nok litt lys som gjorde at det var vanskelig å se helt bakerst, men barna i front så nok godt. Det var i tillegg kule effekter underveis i akten. Etter at akten var ferdig beveget vi oss inn til hovedscenen hvor resten av stykket tok plass. Veldig smart å dele stykke opp på denne måten da det gav oss i publikum følelsen av at vi også deltok i jakten. Dette syntes barna var veldig spennende.

Etterhvert som hoveddelen startet inne i «salen» fikk vi presentert nye figurer. De to fånokkene. Kule kostymer, de så nok morsomme ut for barna. Fånokkene heter Rarom og Hark hvor Rarom var den morsomme som barna lo av, mens Hark var den skumle som de var mer usikre på. Inne i salen fikk vi Raroms overspill, barnesang og litt fånokksang. Litt surt innimellom, men dette er jo barn som lager for barn og sånt tenker de ikke på! Det er nærmest bare sjarmerende. Alle karakterene hadde flere lag, spesielt Rarom som gjør at selve stykket har litt mer substans enn barnestykker flest. Dette tenker nok ikke barna i publikum over, men for oss voksne var det etiske bakteppet med og skapte en dybde som ikke var forventet. Derfor er det også viktig at stykket ender som det gjør og at den som blir helt faktisk blir helt og at det ikke er en av de andre som blir det. Dette er en liten twist som er god. Underveis satt undertegnede også, som alle barna, å lurte på hvordan dette skulle gå og hvordan de skulle løse slutten. Dette klarte de på en briljant måte.

Forestillingens store positive overraskelse var Jakob som ble spilt av Herman Nysæther. Måten han startet på utenfor gruvene, men også i første akt inne i gruvene var strålende! Han leverte replikker som tidvis fikk latteren til å buldre i fjellet.

Rampelyset Nytt anbefaler alle å ta en tur inn å se stykket Hulenes Hemmelighet som spilles fra 10.07.17 – 23.07.17 hver dag klokken 18.00 presis (kommer man forseint rekker man ikke toget) med unntak av lørdager. Billetter fås kjøp her!

Husk å like/følge Rampelyset Nytt på Facebook og på Twitter!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s