Kraftig og magisk!

Filmen The Force Awakens viser at Kraften er tilbake – J.J. Abrams leverer akkurat det fansen vil ha i tidenes beste Star Wars-film.

Karakter: star1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_hel
Regissør: J.J. Abrams 
Skuespillere: Daisy Ridley, Oscar Isaac, John Boyega, Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamil
Anmeldelse: Film Foto: Starwars.com

J.J. Abrams er et hot navn om dagen. Og det med god grunn. Han har tidligere hatt fingrene i bl.a. Lost, Fringe, Star Trek og nå altså neste episode av Star Wars-sagaen, The Force Awakens. Abrams er en dyktig filmskaper, som vet å pirre fansen – ikke for lite, ikke for mye.
De mest dedikerte fans har vell alltid håpet på en ny triologi, men de fleste av oss våget ikke i drømme om det enn gang. For dette er Star Wars-filmen jeg har drømt om – helt siden jeg så de gode gamle (altså episode 4, 5 og 6) for første gang.

star-wars-force-awakens-official-posterI filmen møter vi de nye karakterene Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega), Poe (Oscar Isaac) og selvfølgelig droiden BB-8, 30 år etter Return of the Jedi. Obi-Wan, Darth Vader og jedier er for lengst blitt sagnomsuste myter og det er få som kjenner til at Kraften i det hele tatt eksisterer. En ny ond maktorden har vokst seg større og truer med å dominere galaksen – og med Kylo Ren i spissen, har de onde hensikter med finne Luke Skywalker, som man fortsatt tror er i levende live.
Rey, bor på planeten Jakku og livnærer seg av å finne skrot og selge det. I et snedig fortalt handlingsforløp, møter hun droiden BB-8 og Finn, og ender tilfeldigvis opp med møte på Han Solo og Cheewie. Sammen prøver de å finne motstandsbevegelsen.

Abrams trekker oss bokstavelig talt inn i universet og handlingen fra første øyeblikk. Dette er både god historiefortelling og visuell smågodt for øynene. Det er gledelig å se at spesielt humoren sitter som den skal, det autentiske scenariet er bevart og det føles veldig naturlig med Return of the Jedi i bakhodet.
Karakterene fra den forrige triologien, altså Han Solo, Prinsesse Leia og Cheewie passer utrolig godt inn i handlingen sammen med Rey, Finn og Poe – De nye karakterene bærer virkelig filmen, i det de kjente karaterene på hver sin måte leder dem inn i en ny historie og ny triologi. Kudos til Daisy Ridley, John Boyega, og Oscar Isaac som er hver gjør glimrende prestasjon. 3D-opplevelsen er noe av det mest oppsiktsvekkende siden Avatar og utvider filmens opplevelse til det ytterste. Filmen engasjerer deg, du føler at du er med i handlingen og på motstandsbevegelsens side.

Tilbake til det gamle

Teknisk sett tilnærmer filmen seg de originale filmene. Det er åpenbart at det her er brukt digitale effekter, men det legger man ikke merke til. Det er en svært god og sømløs overgang mellom konvensjonelle og digitale effekter. Det føles rett og slett autentisk og i tråd med episode 4, 5 og 6.
Alt er på plass, musikken, lightsabers, Millenium Falcon, kjente scenarier i en god miks med nye elementer. Spesielt må jeg trekke frem detaljer som vi husker fra de gamle filmene – som f.eks. en rusten og gammel AT-AT begravt i sanden. En havarert Stardestroyer som Millenium Falcon flyr igjennom. Alt denne minner om en svunnen tid på en imponerende måte. Scenariene er noen ganger så sublimt skapt, at man bare sitter og måper. Dette trekker opp på en film som allerede er gitt terningkast seks.

Det har lenge vært kjent at det gamle skuespillerensemblet skulle være en del av filmen. De er med og knytter den forrige triologien på en naturlig måte, uten å overskygge de nye sentrale karakterene. Det er både vakkert og stort å ikke bare se dem samlet igjen etter alle disse årene, men at det faktisk fungerer bra på lerretet. Det at de hver og sær er eldret siden sist, gjør at de passer perfekt inn i filmen og gjør bare at handlingen føles enda mer autentisk.
All ære til George Lucas som skaper av selve Star Wars-universet, men The Force Awakens er definitivt kommet i bedre hender siden fadesen med episode 1, 2 og 3. The Force Awakens er kanskje sagaens beste film til nå. Episode 1, 2 og 3 virker mer leketøys-aktig enn det denne filmen er. Alt føles mere ekte og troverdig. Vi både gleder oss og ser frem til neste kapittel i sagaen. May the Force be with you, Abrams, Always!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s