Stor sesongstart med Oslofilharmonien

Det er stor stas når Vilde Frang spiller på hjemmebane. Riktignok er det ikke så lenge siden sist, og forhåpentligvis heller ikke så lenge til neste…

Karakter: star1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_helstar2s_half
Artist: Vilde Frang & OFO Sted: Filharmonien Anmeldelse: Konsert Dato: 04.09.2015 Foto: JOAQUIN GOMEZ SASTRE

Siden hun sist gjestet løvebyen i mai har hun rukket en håndfull musikkfestivaler, cd-innspilling og et fingerbøl fritid. Er ikke lett å rekke alt, men hennes timeplan ser ut som et forsøk. Forrige uke gjestet hun San Sebastian og Santander med OFO og Petrenko, med Johannes Brahms Konsert for fiolin og orkester i D-dur, op 77. Samme stykke sto på programmet denne fredagskvelden i Filharmonien.

Stykket er en av bautaene på fiolinrepertoaret. Vanvittig teknisk krevende, men med en genial underliggende musikalitet. Dette er ikke virtuoseri for virtuoseriets skyld; alle krumspringene har mål og mening. Vilde finner denne balansen mellom hakesleppende oppvisning og forbløffende musikalitet. Det er ren nytelse å være tilstede. Fra lynraske arrpeggioer til klokkerene dobbeltgrep, spillet er modent og nyanseringene forseggjorte. Alt var dog ikke en dans på roser. Slik som ofte er faren ved denne konserten satt ikke alltid balansen mellom solist og orkester. Allerede hennes første toner druknet i orkesterklangen, og det skjedde iblant også senere. I det hele var begynnelsen ganske passiv, men dette tok seg heldigvis opp. Alt i alt var dette en strålende oppføring som viser hvilken klasse Vilde Frang tilhører. Brahmsen hun viste oss var fargerik, fra oppfarende til sentimental. Spesielt denne følelsesladde melankolien mestrer hun i særdeleshet, og smitter oss med lengsel. Stemningen satte hun fra start med fjerne, lengselsfulle blikk utover salen. Fremføringen er virkelig god, men når enda ikke helt opp til legendeinnspillingene, som dette verket har flere av. Det hindrer dog ikke aftenen fra å være en stor suksess, godt hjulpet av konsertmester Elise Båtnes og førsteoboist David Friedemann Strunck. Applausen er øredøvende, og nærmest tvinger Vilde til å ta frem et ekstranummer. Bjarne Brustads Veslefrikk sitter som et skudd med sine lekne rytmer og gyselige harmonier, og setter et folkelig, norsk punktum for denne avdeling.

Det var aftenen for store musikkverker, for etter pausen var det duket for Tsjaikovskijs skjebnesymfoni, symfoni nr. 4 i f-moll op 36. Og hvilken fantastisk fremførelse det var! Tsjaikovskijs følelsesladde utbrudd kommer virkelig til sin rett under Petrenkos ledelse. Messingens fanfare var usedvanlig presis, og satte det perfekte, mektige startskudd. Det ble også straks tydelig hvor godt innøvd verket var. Selv de små detaljer ble behøvig utbrodert, og selv med ryggen til var det tydelig at Petrenko selv storkoste seg. En periode dirigerte han kun med skuldrene… Selv strykernes lange pizzicato-parti i Scherzoen var med en imponerende presisjon og innlevelse. Det var kvalitet i omtrent samtlige ledd av fremførelsen, og om jeg ikke var overbevist før er jeg blitt det nå: Petrenko er en Tsjaikovskij-tolker av rang. Tilliten orkesteret viser han underveis taler også sitt. Symfonien ble akkurat så reflektert, mektig og ladet jeg kunne drømme om. At Petrenko er komfortabel med sin plass ble også tydelig i publikumsfrieriet før ekstranummeret, Ungarsk dans nr 1 av Johannes Brahms, der han gestikulerte stemningen for hvorvidt publikum ønsket mer eller ikke.

Jeg kan ikke si annet enn at åpningen på denne sesongen i Filharmonien lover meget godt. Dersom denne stemningen og dette nivået holder seg har vi mye å glede oss til det kommende året.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s