Eventyrlig gruvespill i Sølvgruvene

Hva er vell ikke mer naturlig å ha et skuespill om merkelig vesener i et fjell enn nettopp Sølvgruvene i Kongsberg. Vi opplevde Helga, Jacob, Rarum og Hark i Hulens Hemmelighet, et skuespill for både små og store.

Karakter: star1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_helstar3s_hel
Sceneartister: Framifrå Teater  Sted: Sølvgruvene, Kongsberg  Anmeldelse: Skuespill  Dato: 22.07.2015
Foto: Svein Midtskogen

Det er ikke første gang undertegnede har vært i Sølvgruvene i Kongsberg. Man føler seg litt som de andre ungene som har møtt opp sammen med sine foreldre. Spent og en anelse undring. Vi lurer alle på hva hulens hemmelighet egentlig er.
I en kort introduksjon beveger vi oss fra hverdagens virkelighet og glir inn i en fantasiverden av lys, lyder og merkelige vesener som visstnok sover her i fjellet. Men ikke alle sover. Her er det både lærdom og underholdning, godt blandet. Vi får høre om både ekte sølv og om kråkesølv.

Historien: Jakob har altså forvillet seg inn i hulen. Her møter han Helga som leter etter sin bror. Hun aner ikke hvor han er blitt av, og er sporløst forsvunnet. Men det er flere barn som har forsvunnet. Av ren tilfeldighet møter de altså Rarum, et vesen som bor her i fjellet sammen med broren Hark. Både den rare Rarum og litt skumle Hark vet noe om de forsvunede barna.

Teatergruppen bak opplegget har tydelig sans for å kombinere en skuespill om rare vesener, med sang, musikk og det visuelle med scenografi og lys. Stykket er ikke langt, men det gir likevell et innblikk i et interessant konsept. Som en person som ofte forventer mye av stykker man opplever, kan man alltid tenke seg at stykket kunne gjort mer. Flere karakterer, flere visuelle effekter og dypere handling. Men det skal likevell ikke undervurdere enkelheten i stykket som dette, som også lar fantasien utfordres og hos barn skaper sine egne «bilder» i hodet. Stykket presenterer en konsept hvor mye ligger og venter på å bli fortalt, og kan utvikles til et større univers om disse merkelige skikkelsene. Det skal gis ros for hvor tydelige karakterene klarer å formidle et budskap i en slik enkel handling. Det er ikke lett idag å holde på barn og unges oppmerksomhet. Dette klarer de fint med morsomme ord og fakter. God humoristisk timing og koreografi vil jeg også spesielt trekke frem.

Jeg tror mange barn har blitt betatt av dette stykket og vil minnes dette som noe magisk i ettertid. Som nevnt er ikke stykket lang og komplisert, men det gir grunnlag for flere eventyr med karakterene. Jeg tenker f.eks. på «Blånissene» som f.eks. over tid har utviklet seg til flere historier i form av tv, film, bøker, salgseffekter osv.
Det er god kjemi mellom skuespillerne. Hvordan det ender og hva hulens hemmelighet egentlig er, det skal ikke jeg avsløre, men vi får håpe at du kan finne ut av det i en ny oppsetning til neste år. Stykket er visstnok et prøveprosjekt mellom Framifrp Teater og Norsk Bergverksmuseum. Dette skuespillet er absolutt noe som gir merverdi til de som besøker Sølvgruvene. Undertegnede ser dessuten frem til å oppleve mere av denne talentfulle teatergruppen

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s