Portrettet: Vilde Frang

Hun har for lengst markert seg på den internasjonale scene som en ekstremt begavet fiolinist. I anledning konsertene med filharmonien i hjembyen Oslo, lykkes det å bli bedre kjent med denne ettertraktede stjernen, vilde Frang.

Foto: Marco Borggreve

Først og fremst takk for en flott konsert. Alltid hyggelig når du fremfører på hjemmebane. Hvordan følte du at det gikk?
– Ååh. Jeg koser meg alltid på den scenen. Det blir alltid en blanding av å være nervøs og kose seg. Det blir en blanding av kos og spenning. Jeg blir på en måte aldri kvitt den følelsen av å spille med dem for første gang; den følelsen henger igjen.

Jeg tenke først vi kunne ta noen lette spørsmål som lar leserne bli bedre kjent med deg, før vi går mer over på din karriere og ditt forhold til musikken. Så først, hva liker du best å spise?
– Oi, hmm. Jeg liker veldig godt japansk mat, mat med mye grønnsaker og fisk og sånt. Rendyrket. Sånn mat man føler seg balansert av, på en måte.

Har du noen interesser eller hobbyer på fritiden?
– Jeg liker å ri veldig godt. Leser mye. Jeg liker å gå på ski når jeg har muligheten.

Liker du et fotballag?
-Vel, jeg liker egentlig mange fotballag. Ikke at jeg er fotballfrelst på noen måte, egentlig, kan ikke si det. Liker Messi, da. Hmm. Ja! Så liker jeg Ghana! De tapte i VM en gang for noen år sida og jeg følte sånn medynk med dem.

Tenker du på den kvartfinalen mot Uruguay der Suarez handset på streken?
– Nettopp! Og så bomma de på den straffen og tapte. Hva var det han het, igjen.. Asamoah.

Det var et tap for rettferdig fotball…
– Absolutt

Hvor drar du helst på ferie?
– Blir vel helst at jeg reiser hjem i feriene, der hjem er Norge. Sånn bortsett fra det vet jeg ikke helt. Har lyst til å dra til Maldivene en gang. Ja, Maldivene er drømmen.

Neste spørsmål er jeg litt spent på. Om det bare er deg, og du skal spille for å kose deg, hva spiller du da?
– Da spiller jeg bare det som faller meg inn. Det kan være alt fra opera til pianokonserter og strykekvartetter. Ahh, jeg liker veldig godt kammermusikk, men da må man jo være fler…

Har du noe favorittstykke?
– Hmm, nei… Kanskje Bartoks fiolinsonate. Man bygger på en måte sin egen katedral, konstruerer sitt eget byggverk av musikk. Minner meg litt om Gaudi, Sagrada de Familia. Så grenseløst men likevel så kontrollert og gjennomført. Tror jeg sier det.

Hvordan vil du beskrive deg selv?
– Ehm, ja… Jeg vil si… behov for å ha kontroll…Litt lat.. og nevrotisk. Dårlig kombinasjon, egentlig… Entusiastisk, tror jeg. Det er hva som faller meg inn først, hvertfall.

Neste spørsmål er ganske kort, hvor mange reisedager har du i året nå?
– Vet du, det spørsmålet får jeg ganske ofte, men jeg har ikke egentlig oversikt over det selv. Men det føles ut som jeg skal reise hele tiden, at jeg alltid er på farten. Jeg vet ikke, du får nesten gå til nettsiden og telle selv, hehe. Det føles ut som jeg alltid straks skal videre et sted. Blir nesten aldri på samme sted mer enn 4-5 dager.

Det har jeg nå gjort, og kom frem til minst 72 offisielle konserter i 2015, der 19 av de inkluderte flere konserter på et sted. Å regne ut antall reisedager overlates til ivrige lesere.

Hvordan ser en normal dag ut for Vilde Frang?
– Tror ikke jeg har normale dager, hehe. En vanlig dag kan være alt fra en dag full av stress til en dag som er helt åpen. Jeg har på en måte ikke noe mønster, ikke noe struktur. Det kommer an på om jeg skal reise, ha øvelse, ha prøvespill. Det er vanskelig for meg å ramme inn en dag.

Hvor mye øver du i gjennomsnitt en dag?
– Å, det er mange dager jeg ikke øver noe. Jeg gjorde på en måte grovarbeidet med det i tenårene. Øving er egentlig min konstante dårlige samvittighet, en regnsky som henger over hodet mitt og drypper.

Dette var en duett med Max Rysanov, som jo er en eminent musiker. Hva vil du si om samarbeidet med han
– Det er aldri kjedelig, hvertfall, og jeg tror det har med å gjøre at vi er to vidt forskjellige personligheter. Det blir litt som å spille med Tarzan, på en måte, hehe. Han er så.. så…
– Vågal?
– Ja, men det blir aldri smakløst det han gjør. Han er en veldig markant personlighet. Men han er også veldig kommuniserende, det er veldig stimulerende å spille med han. Man lærer. Ble først kjent med han for tre-fire år siden. Vi spilte kammermusikk av Dvorak sammen. Så laget vi den innspillingen av Mozart i fjor.

Hvordan vil du si det er å spille med Oslo Filharmonien sammenlignet med de store orkestrene i utlandet
– For meg er OFO et av de store orkestrene i utlandet. Det er faktisk litt rart, de første konsertene jeg var på, der mine foreldre tok meg med, var jeg kanskje tre år og det var med OFO og Jansons. Det er litt rart for jeg husker egentlig ikke. Men jeg kan huske at jeg fikk høre store verker av Mahler, Bruckner, Strauss, sånne giganter. Svære verker. Og det dannet vel egentlig grunnlaget for det hele. Jeg hadde ikke vært der jeg er uten det. Og da jeg fikk spille med de som 13-åring føltes det som jeg allerede kjente dem. Og de var såå oppmuntrende, gav en følelse av trygghet. Og selv om de personlige forholdene kanskje ikke var så dype føltes de som kjente. Det er alltid en spenning når jeg skal spille med de. Alltid like spent før vi begynner. Er litt nervøs for det føles så viktig.

Hva motiverer deg?
– Musikk. Musikken motiverer meg. All kunst egentlig. Å samarbeide med andre musikere gir meg stor glede.

Har du en favorittkomponist?
– Hhm, tror jeg sier nei, for det er flere. Liker spesielt Tsjaikovsky, Beethoven, Schubert og Mahler. Og mange fler, selvfølgelig.

Kan du røpe neste innspillingsprosjekt?
– Ja! Det blir fiolinkonsert av Britten og Korngold! Begynner om et par måneder.

Mange takk til Vilde Frang som avså tid til dette. Vi ser frem til flere konserter i Oslo! Neste er 4. september i Konserthuset, og da står Fiolinkonsert i D-dur op. 77 av Johannes Brahms på programmet!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s