Eurovision: Sverige vinner for sjette gang

Den glade svensken Måns Zelmerlöw, med Heroes smilte ekstra bredt under årets Eurovison i Østerrike. ikke overraskene, ikke ufortjent.

«Söta bror» har gode tradisjoner for å mekke god musikk, også i Eurovision. Svenskene stakk altså av med seieren for 6. gang i Eurovisions historie med Måns Zelmerlöw sin heltesang. Side om side med Italia og Russland var det tidlig disse tre som utmerket seg. Takket være en ny ordning i stemmeavgivningen er det lagt opp et forløp hvor det angivelig skulle beholde spenningen så lenge som mulig. Dette var absolutt tilfelde i år. Vakre russiske Polina Gagarina med sangen «A Million Voices» lå lenge ann til å vinne, men måtte se seg tapt av Sverige. Stakkers Norge fikke ikke èn gang gitt sin stemme, før Måns jublet og hoppet, og smilte bredere enn noen sinne.

På grensen

Det skjer hele tiden en utvikling Eurovision-showet. 60 år feirer de i år som verdens lengstvarende musikkonkurranse. Som nevnt over var gjorde stemmeavgivningen sitt for å beholde spenningen så lenge som mulig. Også nytt i år er en ordning med gjesteartister fra land utenfor Europa. Det er allerede mange land med som ligger på grensen til Europa som er med. Mange uttrykker en undring på hvorfor disse land skal med. Positivt nok bidrar disse til friske sanger og et anderledes show. I år er altså Australia med for første gang. Guy Sebastian med sangen «Tonight Again» gjør det veldig bra, men en frisk sang, sterkt preget av Bruno Mars i både sceneshow og stil. Vi hadde kanskje håpet på noe mere originalt derfra.

Halv-politisk og freakshowet som aldri tar slutt

Fjorårets vinner Conchita var naturligvis også tilstede, og var ikke vanskelig å få øye på, men desverre ikke mere behagelig å se på. Freakshowet synes aldri å ta ende. Eurovision har allerede i mange år vært en scene for de som ønsker å uttrykke sin legning, men desverre mindre og mindre på sang og musikk. Det skal naturligvis være rom for alle, og da mener jeg alle. Eurovision begynner også å ligne mere og mere på andre sangshow (les: X-factor, Idol) hvor sanger og artister nærmest skapes ut i fra en formel. Etter min mening gjør dette noe med sangreportoaret og kvaliteten. Sangene blir mere like hverandre og styres av helt andre mekanismer.
Det virker også som en økende trend i at folk stemmer på land(ene) som man har en hvis tilhørighet til, uavhengig av sangen i seg selv. Det blir et halv-politisk spill, hvor debatten rundt poenggivningen fort kan ende opp i storpolitisk krangel rundt det ellers rolige matbordet.

Det er mye man savner i Eurovision: Gode sanger, underholdene show og kommentator Jostein Pedersen. Det er lov å håpe på endringer. Grattis Sverige enda en gang. Vi sees i 2016!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s