Storslagen Stjernekrig

Få filmserier engasjerer så mye som Star Wars. George Lucas sitt storslagne stjerneepos har kvalitet I alle deler av produksjonen, og John Williams filmmusikk er såvisst intet unntak. Allerede fra første fanfare kan du som lytter ikke unngå å bli trukket til en tid langt tilbake, I en galakse langt, langt unna.

Foto: Lars Chr Gamborg
Karakter: star1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_hel

Det er ikke ofte filmmusikk står på programmet hos Filharmonien. Hvertfall ikke å gjøre hele aftenen til en gjennomført fanopplevelse for hele familien. Allerede tre kvarter før konserten begynte var glasshuset over foajèen stappfull av mennesker som ville høre en paneldebatt om kveldens tema, musikken i Star Wars. Filharmonien hadde invitert gjester til å komme utkledt som sine favorittfigurer, og det florerte av små Stormtroopere og håpefulle Jedi’er. Arrangørene selv hadde sørget for en solid håndfull voksne i meget naturtro kostymer, som villig lot seg avbilde sammen med begeistrede fans utenom spilletiden. I førsteetasjen var også butikken Outland representert, som kunne friste forbipasserende med alskens Star Wars-inspirerte bøker og nipsgjenstander. Også alt rundt konserten var behøvig forseggjort; hadde jeg ikke visst bedre hadde jeg trodd jeg hadde kommet til Comi-Con eller en Star Wars-convention. Hatten av for arrangørene!

Selve konserten var også en kjempeopplevelse. Å la et av verdens ledende orkestre fremføre filmmusikk kunne fort ha avkledd svakheter i musikken; filmmusikk er tross alt ment til å være et virkemiddel ved siden av det visuelle. Det ble her kun et lite problem. Istedet ble vi vist hvor stor John Williams musikk er i sin egen rett. Bred orkestrering, vakre melodier, mektig energi og gripende pathos, min verdsettelse av John Williams som komponist ble definitivt større i løpet av kvelden. Jeg har riktignok sett filmene flere ganger og kunne derfor se for meg bildene det hørte hjemme med. Musikken er virkelig virkningsfull og stemningsladet, og presterer derfor å vekke de følelsene filmene gjør. Filharmonien har nok bevisst plukket ut de beste musikalske delene, men til tross for dette skinner det iblant gjennom at musikken gjør seg best som et virkemiddel. Noen partier, slik som musikken når de angriper Death Star, setter rett stemning i filmen, men viser i denne sammenhengen minimal musikalsk dybde.

Orkesteret ble godt ledet av dirigent og Grammy Award-vinner Lucas Richman. Mellom hvert innslag fungerte han også som kveldens konferansier, et oppdrag han mestret forbilledlig. En kunne se at han likte musikken slik han koste seg på podiet, og det så ut til å smitte over på orkesteret. Oslo Filharmoniske Orkester gjorde som vanlig aldeles utmerkede prestasjoner. Dette er ikke enkel musikk å spille godt. De ble også gitt flere muligheter til å skinne som solister, og her bør spesielt første-oboisten og konsertmester Terje Tønnesen nevnes for deres fremragende spill på kjærlighetstemaet “Across the Stars”. Denne kombinasjonen av vakker, melankolsk melodi og lengselsfullt, gripende spill ble for meg høydepunktet i en flott konsert ellers preget av mektig, storslått musikk og humoristisk fan-service. Fra Darth Vaders innmarsj under “Imperial March”, C-3PO som ufrivillig introduktør og Stormtroopere dansende rundt en busk i foajèen, dette var et særdeles hyggelig og godt gjennomført lav-terskels tilbud av Oslo Filharmonien.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s