Åpner verdensdørene for 21. gang

Den 28. oktober slipper Oslo World Music festival en hel verden av sang og musikk ut i tigerstaden. I en hverdag som preges av fremmedgjøring, er det inspirerende å se et slikt arrangement og nyansert program kan skape et friskt pust i høstnatten.

Toppfoto: Rashid Akrim, NRK P3. Staff Benda Bilili – Oslo World Music Festival 2009 (CC) Foto: Oslo World Music
link: Oslo world music festival

Festivalen ble i sin tid startet i 1994 under navnet Verden i Norden, men har i senere tid fått det nåværende navnet med et større fokus på Oslo som tilholdssted. Ideen bak festivalen har hele tiden vært å styrke båndene og skape forståelse mellom ulike kulturer, men også bringe opplevelse og glede igjennom musikk. Musikk har jo alltid vært et språk som har muligheten til nå flere, på tvers av klasse og bakgrunn. Det er ikke bare musikken som er i sentrum på festivalen, men også mat for sjelen med ulike foredrag som knyttes til musikken. Festivalen uttrykker allerede en energi med sitt mangfold som snart kan oppleves selv.

Mangfoldighet til folket

Med et program som rommer over 300 artister spredt på 16 spillesteder i Oslo, med musikk fra Syria, Libanon, Egypt, Palestina, Irak, Nederland, Sør-Afrika, Ghana, Portugal, Angola, Russland, Argentina, Algerie for å nevne noen, har vi nok å se frem til. Programmet har en overvekt av innslag fra det afrikanske og europeiske kontinent, men inspirasjonen kan være fra helt ulike stiler og deler av verden. Ekstra interessant er gruppen Alif Ensemble hvor medlemmene hver især er fra Syria, Libanon, Egypt, Palestina og Irak. Dette unike konseptet består av unge artister som hver bidrar med sin unike musikk inn i dette ensemblet. De kan oppleves på Blå under programmet Beirut & Beyond sammen med andre band fra midt-østen. Dette spesielle punkt på programmet er «festivalen i festivalen» og miniutgaven av den større festivalen Beirut & Beyond i nettopp Beirut, den 4.-7. desember.

I år har festivalen dessuten gleden å bl.a. presentere Gilles Peterson (Sveits/Frankrike), basert i London. Med sin jazz, latin og funk inspirererte musikk, assosieres han ofte med navn som Jamiroquai og Roni Size. I det seneste har prosjektene vært sterkt preget av musikk fra Brasil. Gillian Peterson kan oppleves på Blå i Oslo.
Fra det nordlige delen av Afrika kommer Souad Massi (Algerie). Arrangjørene sier det best selv: «Souad Massi er et levende bevis på at musikk berører oss uansett språk og geografisk tilhørighet! Hennes styrke er beundringsverdig og hennes evne til å bergta oss unik». Det er ikke første gang Massi har vært på festivalen. I år vil hun spille på Cosmopolite.
Gruppen The Brother Moves (Sør-Afrika) er mer enn bare musikk og sceneshow. Gruppens medlemmer har vokst opp i post-Apartheid samfunn, hvor friheten og fremgangen uteble. Dette er et band med politisk budskap og uvanlig opptreden som absolutt bør oppleves, og spiller også på Blå.

Foruten rene konserter, er det også lagt opp til seminarer med samtaler og foredrag om musikk med ulike temaer. Noen av seminarene har en politisk undertone, som ser på forbindelsen mellom musikken og ytringsfrihet, mens andre ser musikken fra et teknisk synspunkt i form av streaming og digitale plattformer. Under seminaret The soundtrack of a nation Nobels Fredssenter, vil bl.a. Hugh Masekela i en samtale snakke om musikkens betydning i en demokratisk prosess i Sør-Afrika. Interessant knytter festivalen i år både seminar og konserter fra f.eks. Sør-Afrika. Festivalen i år ser ut til å tilby et rikt spekter for de som ønsker å nyte en ren musikalsk aften, dykke dypere i nyanserte konsertopplevelser eller la seg berike i ulike musikkforedrag for de ekstra interesserte. Foruten de nevnte arrangementene over, anbefaler vi å sjekke ut festivalens egne hjemmesider med nyheter og festivalprogram. Vi gleder oss til Oslo World Music for 21. gang.

Husk å like/følge Rampelyset Nytt på Facebook og på Twitter!

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s