Musikalsk kveld med hummer og kanari

Tynt med gamle sanger og nytt lommerusk stod på menyen da Bjørnov og Sunde stod og kokkelerte på hovedscenen i Drammen teater. spontaniteten lot vente på seg, men det var absolutt verdt det når «hovedretten» ble servert senere.

To på… Bjørnov & sunde: «mesterkokkene kokkelerer i drammen teater» av robert Häggblad
Fotogalleri: «Bjørnov & Sunde», Drammen Teater, 26.09.2014
star1s_helstar1s_helstar1s_helstar1s_helstar3s_hel

Toppfoto: Lars Chr. Gamborg

Høstens scenepar Bjørnov og Sunde startet sin turné i forrige uke, med et så langt tett program entrer de scenen for andre gang fredag kveld. Det legges ikke skjul på hvor forskjellige de to er, både som person og musikalske interesser. Bjørnov liker gjerne musikaler og har selv vært med å skape den norske utgaven av Mamma Mia. Øystein Sunde på sin side styrer unna denne sjangeren til fordel for Rolling Stones. Konserten starter med en blanding av nybrygg og gammelt. Etter at Sunde åpner med gode gamle En smule, ikke et helt brød, setter Ingrid Bjørnov igang med visen Java av mere moderne innhold, om utfordringer med dagens digitale hverdag, etterfulgt av Sundes egen sang om digitale tjenesten Youtube.

«Ymse» start

Etter en god men ikke for sprudlende start, går showet over i en modus hvor spontaniteten virker noe innøvd og kjemien ikke helt er til stede. Humoren er absolutt til stede, men virket noe dempet og repertoar føles veldig «slankt». Det at Bjørnov & Sunde er ulike som artister, merker vi som publikum veldig fort. De er som to kokker som hver gjør sine musikalske underholdninger, men på ulik vis og resultat. Bjørnov med sin stadige eksperimentering og underfundige sanger er både humoristiske og underholdende, men er vanskelig å sette i bås og en utfordring å huske i ettertid. Sunde vet vi absolutt hva vi får. Selv om vi underveis savnet noe flere gode låter fra hans tidligere karrière, innfrir han absolutt med noe av sine nye og av og til uferdige sanger også.

Under programmets punkt «Ymse» introdusert av artistene, åpner opp det musikalske bildet og det føles som en ny verden. Humoren og kjemien sitter som et skudd. Her er det uferdige sanger og idésnutter som presenteres etter tur. Latteren sitter løsere nå, både hos publikum og artistene selv. Vi kan anta at et slikt show som skal være spontan, er nøye planlagt, men nå føles spontaniteten langt mere troverdig. Øystein Sunde sin ultra korte sangidè «Tine, hva har du gjort med brunosten» får oss til å brøle ut i umiddelbar latter. Nå er det bare en vei – opp! Sunde gjør en norsk parodi av Los del Río’s landeplage Macarena, hvor budskapet er byttet ut med et rørlegger-tema. Både Bjørnov og Sunde tar opp disse snodige hverdagsproblemene vi ikke ante at vi hadde. «Middagen» kokkene på scenen nå presenterer minner nærmest om hummer og kanari, men resultatet av denne blandingen er aldeles smakfullt. Ett av de desidert største høydepunktene er sangen Han hadde båt om finansakrobatikk, som begge synger energisk med på. Tonen er god og dette stemmer veldig godt sammen.

Savner mere Sunde

Bjørnov & Sunde er et musikalsk par som man nesten ikke trodde skulle fungere sammen. Men det gjør de tydeligvis. Bjørnov med sine finurlige sanger blandet med musikalsk snakk, går rett inn i hjertet på publikummet. Hun snakker fort – det har hun alltid gjort, så vi må henge med. Hennes personlige opplevelse av møtet med Benny Anderson fra ABBA glir rett over i en blandingsmedley av ABBA og Grieg – et minneverdig nummer. Vi er nå under programmet hvor begge bretter personlig ut om et møte med sitt musikalske idol. Sunde på sin side legger ut om sitt idol Chet Atkins for mange år siden, som var både stort og flaut. Sunde ender historien med sin vanlige gitarbriefing, ikveld med Black Mountain rag. Sammen runder de av showet med et noe spesielt, men artig duo-konsept hvor begge spiller på én og samme harmonika. Bjørnov prøver febrilsk og henge med belgblåsingen mens Sunde spiller lett og ledig til Mesterkokken.

Showet hadde et veldig oppsving underveis, som på tross av en labert start ble en humørfylt kveld. Kjemien mellom Bjørnov og Sunde fungerer absolutt fenomenalt, men jeg ser at konseptet absolutt har et potensiale for utvikles mer. Bjørnov og Sunde gjør det de alltid har vært best til med piano, gitarspill og sine sedvanlige snodige sanger. Jeg ser for meg at begge har skuffer, skap og hodet fullt av ideer. Selv savnet jeg flere sanger fra Sundes sangunivers. Da det kun ble fremført fire av hans albumsanger; En smule, ikke et helt brød, Han hadde båtMesterkokken og Hest er best som pålegg (som forøvrig ikke er noe dårlig utvalg) ble det noe snaut. Bjørnov ytrer flere ganger om Sundes stadige produktivitet og oppsamling av ideer. Jeg spør: Sunde, når kommer egentlig neste plate?

Husk å like/følge Rampelyset Nytt på Facebook og på Twitter!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s