To utstøtte karer

I Notodden, under bluesfestivalens desidert største dag – blant de store trekkplastere, dukker opp kanskje festivalens «beste» og mest overraskende band. Bandet Ustelt, er ikke éngang satt opp på plakaten, men spiller likevell av full hals til glede for de forbipasserende.

Fra venstre: Mr. Orchestra og Dubalu. Bilde: Robert Häggblad

Fra venstre: Mr. Orkester og Dubalu. Foto: Lars Chr. Gamborg

Notodden, 01.08.14 – Robert Häggblad

Midt mellom alle konsertarenaene, med store navn som Hugh Laurie, Rosanne Cash og Gregg Allman with Royal Southern Brotherhood, ved undergangen under E134 gjennom Notodden, står det to flotte gatemusikanter og spiller. Gutta som kaller seg for Ustelt er to omreisende trubadurene Mr. Orkester og Dubalu. De har reist rundt i Norge for å underholde folk, der folk er, helt gratis, men gliset er ikke langt unna når myntene klirrer i gitarkassa. Overlesset med allskens musikkinstrumenter, spiller de morsomme viser som «Whiskey & Vann» og «Se her danser bestefar», akkompagnert med en særdeles særegen rusten stemme av Mr. Orkester, og en fremføring full av personlighet.

Men det er kanskje noe med dette lille, tilsynelatende ubetydelige bandet. De har en evne til å formidle musikk med sjel og 110% lidenskap, som ingen andre kan. En tilhører, Truls Nilsen, roper i ekstase «Beste band i Notodden». Med en festival spekket med store internasjonale navn, er ikke dette en liten påstand midt under bluesfesten. Festivaler dreiser seg jo nettopp om å skape opplevelser og minner som publikum husker. Bandets to medlemmer forteller at de hadde et ønske om å opptre på gaten her i Notodden, og spurte arrangjørene av festivalen som desverre ikke likte ideen, da de stod i fare for å «trekke bort» gjestene. Likevell står de nå her på gaten og øser av sin varme musikk. Ustelt liver opp gatene og setter et bredt smil på de forbipasserende. Man kan rett og slett ikke la vær. Festivaler trenger slike trubadurer uten forventning av profitt eller kjendisstatus, bare en liten anerkjennelse. Ustelt er å se i Oslos gater, eller ved andre festivaler sommeren 2014. Min oppfordring er ‘å gi de en slant i kassen – for det fortjener de, disse gledesspredere. Velkommen tilbake neste år Mr. Orkester og Dubalu.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s