To på konsert: Bluesdoktoren

På ”Brygga” i vakre Notodden entrer bandets medlemmer sin siste konsert på sin europa-turné, etterfulgt av frontfiguren Hugh Laurie i stor stil. Men er det egentlig Hugh Laurie publikummet vil se? Vi er i ekstase i det «Dr. House» med ”the Copper Bottom band” spiller opp.

Tvillingartikkel: TO PÅ KONSERT«Hugh Laurie blues» av Robert Häggblad

star1s_hel star1s_hel star1s_hel star1s_hel star1s_hel star1s_hel 


Hele bandet i Hugh Laurie and the Copper Bottom Band. Foto: Michael Wilson

Selveste Hugh Laurie entrer scenen som en karakter fra sitt tidligere skuespiller-liv. Mange har nok kommet for å oppleve Dr. House, men for oss som kjenner til hans tidligere opptreden, kjenner vi igjen humoren og stilen fra Black Adder og A bit of Fry and Laurie. Laurie er trygg på scenen og mestrer denne nye artisttilværelsen godt. Det er ikke tvil at hans karriere på både teaterscene og tv, gjør ham selvsikker og fri og hever konsertopplevelsen.

”Bluesdoktoren” gjør et sjakktrekk med å trekke frem noen fraser på norsk, og skaper humor og god stemning som får skuldrene til et forventningsfullt publikum til å senke seg. Er det noe vi nordmenn liker, så er det kjendiser fra det store utland som skryter av oss og tappert prøver seg på norsk. Laurie har gjort hjemmeleksa si og lykkes i gi inntrykk av å kjenne nok til språket, til at smilebåndet strammes. Det skulle ikke forundre undertegnende om Laurie brøler ut i Hamburg: ”So schön, hier in Hamburg sein”. Om han så språkmessig lykkes eller ei, spiller ingen rolle. Dette går rett inn i de bløte stolte norske hjerter. Notodden er satt på verdenskartet.

Men konserten dreiser seg absolutt ikke om bluesdoktoren selv – og dette vet han. Etter å ha introdusert showet og spillt av noen sanger, trer bandet frem og leverer levende musikk som virkelig svinger. Om ”Brygga” hadde hat tak og vegger, ville bygningen svingt med i takt. Hele ensamblet gjør en fremføring som mildt sagt er ubeskrivelig. Her er det ikke bare musikken som lever sitt liv, men artistene selv er fullt og helt med på tonen. Dette kan de, og det både sees og høres. Dynamikken mellom Laurie og de andre medlemmer er frisk og balansert – som et ballspill som stadig holder våre øyne og ører i akt.

Konserten som helhet hopper mellom ulike bluesnumre fra sør-statene og det sør-amerikanske kontinent. Det er krydret med lette og friske toner, mot andre sanger som er mere dempet. Som bandnavnet tilsier er Hugh Laurie trekkplasteret og frontfiguren, men det skal vise seg at bandet som hele ikke ville vært til uten de andre. Flere av bandets medlemmer støtter ikke bare opp med sine instrumentale prestasjoner, men de har i tillegg også egne vokale fremføringer. Verdt å merke seg er vakre Gaby Moreno sin gitarprestasjon i bandet, og bl.a. en solid cover av Kiss of Fire i duet med Laurie selv. Begge leverer en minneverdig presentasjon i både sang og mimik, men her er det Moreno som leder ann i vokalfremføringen med sin elegante stemme.

Sangmaterialet roer seg igjen ned, hvorpå det igjen tar seg opp og bandet gjør en god opptakt mot avsluttningen med en instrumental presentasjon av hver enkelt bandmedlem. Her får hver enkel vist hva de duger til. Hugh Laurie and the Copper Bottom band har ikke et sangmateriale som ender opp på VG-lista, men det svinger ikke noe mindre av den grund. Dette er absolutt et av årets høydepunkter og oppleves best live.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s